جامعه اطلاعاتی چیست؟
جامعه اطلاعاتی از سال ۱۹۷۰ مطرح شد و به ویژه در نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ مورد توجه واقع شد.
جامعه اطلاعاتی یک جامعه پست مدرن است که بر تولید اطلاعات متکی است به عبارت دیگر جامعهای را که در آن کیفیت زندگی، گستره دگرگونی اجتماعی، و توسعه اقتصادی بهگونهای روزافزون به اطلاعات و بهرهوری از آن متکی است جامعه اطلاعاتی (Information Society) میگویند.
در این جامعه، استانداردهای زندگی و الگوهای کار و فراغت، نظام آموزشی، و فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی از پیشرفت اطلاعات و دانش فنی تأثیر میپذیرد. نشانه این امر، تولید رو به گسترش کالاها و خدمات مرتبط با اطلاعات و اشاعه آنها از طریق حلقه گستردهای از رسانهها، بهویژه فنآوریهای چندرسانهای الکترونیکی، و بهطور کلی غلبه فنآوری اطلاعات در امر ذخیره، پردازش، و انتقال اطلاعات است.
جامعه اطلاعاتی جامعهای وابسته به خدمات اطلاعاتی رسانههای همگانی است و با آهنگی سریعتر از دیگر جوامع و با سلطه بیشتر بر اندوختههای علمی و تجربی پیش میرود. در چنین جامعهای، ارتباطات عامل واقعی انتقال برای ایجاد تحول در افراد بهمنظور دستیابی به اطلاعات است و ارزشهای اطلاعاتی عامل تعیینکننده در توسعه جامعه محسوب میشود.
مشخصه عصر مدرن صنعت و تولیدات صنعتی بود، اما در زمانه پست مدرن این مشخصه، اطلاعات است. گرانبهاترین کالا در جامعه اطلاعاتی، اطلاعات است. در جامعه اطلاعاتی این فکر است که دارای ارزش است و در چنین جامعهای با فکرسالارها سر و کار داریم. نیروی کار این جامعه کارگزاران اطلاعاتی هستند.
جامعه اطلاعاتی از سه گروه: اطلاعسازها، اطلاعپردازها و اطلاعخواهها تشکیل شده است. همان طور که از اسامی این گروهها بر میآید همه فرآیند و اقدامات این گروهها تولید، گزینش و ارائه و در نهایت دریافت و بهرهگیری اطلاعات است.
در دوران حاضر، عامل رشد اقتصادی، سرمایه، نیروی انسانی، یا مواد خام نیست بلکه دانش و اندیشههای جدید است. به همین سبب، بسیاری از صاحب نظران بر این باورند که جامعه جدید با جامعه صنعتی تفاوتهای آشکار دارد و برخی آن را جامعه فراصنعتی نام نهادهاند
ویژگیهای جامعه اطلاعاتی
صاحبنظران علم اطلاعرسانی ویژگیهای متعددی از جامعه اطلاعاتی و ظواهر آن ارائه دادهاند که مهمترین آنها ۱) ویژگی فنی؛ ۲) ویژگی اقتصادی؛ ۳) ویژگی حرفهای؛ ۴) ویژگی مکانی؛ و ۵) ویژگی فرهنگی است که ما در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
ویژگی فنی: نخستین خصیصه در این گروه، تشکیل رسانههاست که نظامی فراگیر، جامع، و گسترده را به همراه آورده و کاملاً مسلط بر حیات انسان است؛ و این خود ترکیبی از فنآوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، رایانه، دورنگار، چاپگر، ویدئو، ماهواره، تلویزیون، و جز آن است. ویژگی دیگر این نظام دو سویه بودن آن است که مخاطب را از وضعیتی منفعل خارج میکند و بهطور مؤثر در فرایند ارتباط شرکت میدهد
ویژگی اقتصادی: رویکرد اقتصادی به نقش روزافزون اطلاعات در فرایند تولید، توزیع، و مصرف، بهویژه در زمینه نوآوری و رقابت اشاره دارد. جامعه اطلاعاتی نوع جدیدی از تقسیم کار را مطرح میکند و در نتیجه مشاغلی از میان میرود و مشاغل جدیدی پدید میآید، و البته ساختار اقتصادی، ناگزیر، خود را با حوزههای تازه هماهنگ میکند. در این جوامع، اطلاعات منبعی اقتصادی تلقی میگردد. سازمانها برای افزایش کارآیی خود بر استفاده بیشتر از اطلاعات تأکید میورزند تا نوآوریها تقویت گردد، موقعیت اقتصادی و رقابتطلبانه آنها بهبود یابد، و سبب ارتقای کیفیت ابزارها و خدمات شود.
در دهه ۱۹۶۰، انتقال تدریجی اقتصاد کالایی به اقتصاد اطلاعات آغاز گردید و اطلاعات و تشکیلات آن، تبدیل به مهمترین منبع تولید ثروت جوامع شد.
ویژگی حرفهای: یکی از خصیصههای مهم جوامع اطلاعاتی تغییر حرفهها و مشاغل است. هرگاه حرفهها در فعالیتهای اطلاعاتی تمرکز یابند به جامعه اطلاعاتی واردشدهایم. به بیان دیگر، در جامعه اطلاعاتی از کارهایی که قدرت جسمی و مهارتهای یدی را میطلبد، مانند تراشیدن سنگ و یا زراعت بر روی زمین کاسته و به کارهایی با مهارت بالا مانند تعلیم و تربیت، امور اداری، و کلیه کارهایی که اطلاعات را جهت انجام بهتر فعالیتها درخواست میکنند، تبدیل میشود
ویژگی مکانی: در جامعه اطلاعاتی، شبکههای اطلاعاتی نقاط دور دست را با یکدیگر مرتبط میکنند. این شبکهها گروههای مختلف سراسر جهان را در کمترین زمان ممکن و به بهترین شکل به یکدیگر پیوند میدهند و افراد میتوانند دانش و تخصص خود را با یکدیگر مبادله کنند، به مشاوره بپردازند، و خلاقیتهای خود را شکوفا سازند. رشد سریع رسانههای جدید این امکان را فراهم آورده است که اطلاعات مربوط به مبادلات بازرگانی، قیمت کالاها، فهرست پروانههای ثبت اختراع، نوسانات ارز، و حتی چکیده مقالات مجلات علمی و فنی تهیه و به صورت پیوسته به سراسر جهان ارسال گردد. شبکهها حتی سبب تجدید سازمان نظام مالی در دنیا شده و فروپاشی محدودیتهای سنتی در زمینه بانکداری، خدمات مالی، و واسطهگری را به دنبال داشته است. مبادلات اقتصادی به شکل الکترونیکی و در حجم بسیار بالا حاصل رشد این بخش بوده است.
ویژگی فرهنگی: از لحاظ فرهنگی ، دانش مبتنی بر سرمایه بهتدریج جای خود را به سرمایه مبتنی بر دانش داده است و آگاهی نوعی سرمایه فرهنگی تلقی میشود و بدین ترتیب، اهمیتی که دنیای گذشته برای سرمایه مالی قائل بود تقلیل یافته و سرمایههای مبتنی بر آگاهی از اهمیت بیشتری برخوردار گردیده است.
تالیف: علی پرکره